Kasabamız ve Okulumuz

Kasabamız ve Okulumuz


Kasabamız Hakkında

 

Kasabamızın ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmemekle eldeki mevcut bilgilerden ilk olarak yukarıköy mevkiine kurulmuş daha sonra bugünkü Orta mahalle mevkiine yerleşmiş 1400' lü yıllarda bugünkü Gencek'i kurdukları sanılmaktadır. Cumhuriyetin kurulması ile nahiye olan kasabamıza " Derebucak, Taşlıpınar, Yukarı kayalar, Pınarbaşı, Uğurlu, Çamlık, Tepearası, Durak köyleri bağlanmıştır.Kasabamız sırası ile Alanya, Akseki, İbradı, Seydişehir, Beyşehir ve Derebucak'ın ilçe olması ile Bucak merkezi olarak bağlı köylere Derebucak ilçesine bağlandı.

Köy iken Sufla,Bala olmak üzere 2 mahalleden oluşmaktayken 1972 yılında Belediye teşkilatı kurularak 3 mahalle ihdas edilmiştir.Kasabımızın ismi hiç değişmemiş ve düşman işgaline uğramıştır. Kasabamız coğrafi yapı olarak dağlık bir yapıya sahiptir.Hane başına ortalama ekilebilir tarım arazisi 30-50 dönümdür.
Kasabamız Toros dağları arasında il merkezine 130 km.batısında Konya'yı Antalya'ya bağlayan karayolu üzerinde 1450 rakımında kurulmuştur. Derebucak, Akçabelen, Kayaşı,Huğlu, Durak, Uğurlu, Çamlık, Taşlıpınar yerleşim yerleri ile çevrilidir.

 

Akdeniz iklimi ile iç Anadolu iklimi arasında geçiş alanı içersinde olup yazları kurak kışları soğuk ve yağışlı geçmektedir.
Kasabamızda irili ufaklı birkaç dere olmasına rağmen en büyükleri Çaylık, Sorkun ve Araplar deresidir.Dağlarımızda selvi,çam,ladin,ardıç,meşe gibi ağaçlarla kaplıdır.

Kasabamızın 2007 genel Nüfus sayımı sonuçlarına 1200 'dür.

Bölgede ilk defa 1976 yılında Kasabamızda Sağlık Ocağı ve lojmanları yapılarak hizmete açılmış çevre köy ve kasabalarında ihtiyacını karşılamaktadır.

 

Okulumuz Hakkında

 

Kasabamız ilkokulu 1935–1936 Ögretim yılında "Köy Evinde" eğitim-öğretime açılmış daha sonra şimdiki Belediye Binasının olduğu yere yapılan okulda devam etmiş, burası da zamanla yıkılmıştır.
Devlet vatandaş işbirliği ile 1969 yılında yapılan okul, 1982–1983 öğretim yılına kadar hizmet vermiş, heyelan sebebiyle boşaltılmıþ olup eğitim-öğretime 6 Ekim 1986 yılına kadar belediye binasının alt katında bulunan atölyelerde devam etmiştir.
Kasabamızda 13.08.1975 yılında Gencek Belediyesine ait olan (PTT binası) bina müstakil Ortaokul olarak açılmıştır. 31.10.1989' da heyelan sebebiyle boşaltılan ilkokul tamir edilerek 2002 Ekim ayına kadar bu binada faaliyetini sürdürmüştür.1997 yılında 8 yıllık zorunlu eğitime geçildiği için iki okul birleştirilerek ilköğretim okuluna dönüştürülmüştür. 2012-2013 eğitim-öğretim yılında 8 yıllık kesintisiz eğitimden 4+4+4 şeklinde zorunlu kesintili eğitime geçilmiştir.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi